Android, Porady

Synchronizacja konta Google na Androida

synchronizacja-konta-google-na-androida

Domyślnie Google synchronizuje wszystkie dane użytkownika (e-maile, kontakty, aplikacje) i zapisuje je w chmurze.

Dzięki temu dostęp do nich można uzyskać z różnych urządzeń (smartfona lub komputera). Jest to wygodne, jeśli używasz wielu telefonów lub po prostu martwisz się o bezpieczeństwo ważnych plików. Następnie wyjaśnimy, jak włączyć i skonfigurować synchronizację konta Google na Androida .

JAK WŁĄCZYĆ SYNCHRONIZACJĘ KONTA GOOGLE NA ANDROIDA

Za pomocą konta Google możesz synchronizować kontakty, wiadomości, zdjęcia, hasła i inne dane użytkownika. Na przykład, aby mieć do nich dostęp z innego smartfona lub komputera. Jak włączyć kopię zapasową:

Etap 1 . Jeśli w ustawieniach telefonu znajduje się element „Synchronizuj” , wybierz go. Na stronie, która zostanie otwarta, przesuń suwak „Automatyczna synchronizacja danych” na „Włączone” .

Krok 2 . Potwierdź akcję. W razie potrzeby natychmiast zsynchronizuj obiekty, ogranicz synchronizację danych (na przykład tylko przez Wi-Fi ). Tutaj możesz skonfigurować indywidualne konta.

Krok 3 . W ustawieniach znajdź i wybierz „Google” . Kliknij tutaj wiersz „Kopia zapasowa” .

Etap 4 . Przesuń suwak „Prześlij do Google Drive” na „Włączone” . Następnie informacje na ekranie zostaną zaktualizowane, pojawi się przycisk „Rozpocznij kopiowanie” , za pomocą którego możesz natychmiast utworzyć kopię zapasową danych.

Krok 5 . Poprzez ustawienia przejdź do menu „Ustawienia zaawansowane” . Tutaj znaleźć i wybrać „Kopia zapasowa i resetowanie” .

Krok 6 . W ustawieniach „Lokalna kopia zapasowa” możesz ręcznie utworzyć kopię zapasową ustawień systemu lub usunąć istniejącą.

Krok 7 . W sekcji „Kopia zapasowa Google” możesz wybrać konto, automatycznie przywrócić, skonfigurować inne opcje. W zależności od modelu urządzenia mogą istnieć inne sekcje.

Następnie możesz zsynchronizować Androida z Androidem. Wystarczy użyć jednego konta Google na dwóch urządzeniach. Jest to przydatne, jeśli chcesz przenieść wszystkie dane użytkownika z jednego smartfona do drugiego.

JAK WYŁĄCZYĆ SYNCHRONIZACJĘ KONTAKTÓW NA ANDROIDZIE

Domyślnie podczas tworzenia kopii zapasowej Android kopiuje wszystkie ustawienia i dane użytkownika do chmury. Jeśli nie chcesz synchronizować kontaktów między urządzeniami, możesz to wyłączyć. Instrukcja:

Etap 1 . W menu ustawień wybierz „Ustawienia zaawansowane” . Znajdź tutaj element „Backup and Reset” .

Krok 2 . Wybierz „Autoreserve”, a na stronie, która się otworzy, kliknij linię „Obiekty kopii zapasowej” .

Krok 3 . Jeśli nie chcesz synchronizować kontaktów z Androidem, wybierz element „Ustawienia systemowe” . W tym miejscu usuń zaznaczenie linii „Kontakty” i kliknij przycisk „OK” , aby potwierdzić akcję.

Etap 4 . Jeśli chcesz wyłączyć synchronizację innych aplikacji, kliknij „Wybór aplikacji” i sprawdź obiekty, których danych nie planujesz zapisać.

W zależności od modelu urządzenia nazwy niektórych menu i przycisków mogą się różnić. To samo dotyczy lokalizacji niektórych sekcji. Dlatego, jeśli nie możesz wyłączyć synchronizacji kontaktów, możesz przenieść je na kartę SIM i usunąć z konta Google .

Smartphone Specjalista

wynajem ekranów