Porady, Pozostałe

Jak usunąć stronę na Facebooku?

jak-usunac-strone-na-facebooku

Użytkownicy w Polsce najczęściej zakładają konto na Facebooku z czystej ciekawości – żeby zrozumieć, o jakim zwierzęciu tak dużo mówią. Następnie, nie mając do czynienia z nietypowym interfejsem, porzucają konto lub zastanawiają się, jak je usunąć, aby dane osobowe nie pojawiały się w Internecie.

W tym artykule podamy szczegółowe instrukcje, jak tymczasowo i na stałe zablokować konto na Facebooku.

Czym strona na Facebooku różni się od konta?

Ale zacznijmy od nauki podstaw, ponieważ użytkownicy są często zdezorientowani i nie mogą odróżnić konta na Facebooku od strony. W VK wszystko jest proste i oczywiste – na Facebooku jest różnica między koncepcjami strony, profilu i konta.

Konto jest podstawą. Użytkownik zakłada konto w momencie rejestracji – podając adres e-mail, numer telefonu i hasło. Do konta dołączony jest profil osobisty – nazywany jest również stroną osobistą. To jest strona, na której pojawiają się informacje o użytkowniku.

Jeden użytkownik może mieć tylko jedno konto i jeden profil.

Ale może utworzyć w swoim profilu tyle stron publicznych, ile chce. Dlatego jeśli chcesz opuścić Facebooka, użycie wyrażenia „usuń stronę” jest całkowicie niepoprawne. Prawidłowa opcja to „usuń konto”.

Jak na chwilę usunąć konto na Facebooku (dezaktywacja)?

Opcja dezaktywacji jest odpowiednia dla tych użytkowników, którzy spodziewają się powrotu do Facebooka. Jeśli profil jest dezaktywowany, nikt nie może znaleźć powiązanych z nim stron. Ale sam użytkownik może w każdej chwili przywrócić konto i zachować dostęp do komunikatora.

Przeanalizujemy procedurę dezaktywacji w nowej wersji projektowej Facebooka. Aby tymczasowo usunąć profil, wykonaj następujące czynności:

Krok 1 . Rozwiń menu główne i kliknij sekcję „ Ustawienia i prywatność ”.

Krok 2 . W obszarze Ustawienia i prywatność wybierz opcję Ustawienia .

Krok 3 . W ustawieniach będziesz potrzebować sekcji „ Twoje informacje na Facebooku ”.

Krok 4 . W tej sekcji znajdź element „ Dezaktywacja i usuwanie ” (najnowszy) i kliknij „ Wyświetl ”.

Krok 5 . Pojawi się okno, które zaoferuje wybór między dezaktywacją konta a trwałym usunięciem.

Wybierz, aby dezaktywować konto i kliknij przycisk „ Kontynuuj dezaktywację konta ”.

Krok 6 . Na ostatnim etapie musisz wskazać powód wyjścia (1). Jeśli wybierzesz którykolwiek z sugerowanych powodów (z wyjątkiem „ Mam inne konto na Facebooku ”), sieć społecznościowa zareaguje i poinformuje Cię, jak możesz rozwiązać problem bez dezaktywacji. Na tym etapie Facebook świetnie radzi sobie z obiekcjami i negatywnymi opiniami użytkowników.

W tym samym oknie możesz odmówić otrzymywania powiadomień z Facebooka (na przykład, że zostałeś zaproszony na wydarzenie), wpisując datę w odpowiednim polu (2). Możesz również wskazać, że chcesz zachować dostęp do Messengera (3). Po zaznaczeniu wszystkich pól kliknij „ Dezaktywuj ” (4).

Profil zostanie tymczasowo zablokowany. Twoje imię i nazwisko nadal będzie pojawiać się na listach znajomych, ale nikt nie uzyska dostępu do Twoich danych osobowych.

Jeśli byłeś tylko jednym z administratorów strony firmowej, ta strona nie zniknie z widoku po dezaktywacji konta.

Jak trwale usunąć stronę na Facebooku z komputera?

Jeśli chcesz spalić wszystkie mosty i opuścić Facebooka bez możliwości przywrócenia konta, musimy Cię zawieść: to nie zadziała. Nawet po trwałym usunięciu konta możesz przywrócić dostęp do strony w ciągu 1 miesiąca. Po zakończeniu miesiąca konto całkowicie zniknie, ale w ciągu tych 30 dni nadal będziesz pojawiać się na listach znajomych.

Pierwsze kroki w celu całkowitego usunięcia konta są takie same, jak w przypadku dezaktywacji. Dopiero na 5 etapie należy wybrać zamiast dezaktywacji trwałe usunięcie konta. Następnie kliknij „ Kontynuuj usuwanie konta ”.

Sieć społecznościowa zaoferuje Ci dezaktywację jako alternatywę i spróbuje skusić Cię do zachowania dostępu do Messengera. Ponadto Facebook zaleci wykonanie kopii informacji przed ich usunięciem.

Tutaj kliknij „ Usuń konto ”.

W następnym oknie wprowadź swoje hasło i kliknij „ Kontynuuj ”. Co ciekawe, Facebook nawet nie pyta o powody, dla których zdecydowałeś się odejść.

Ostatnim krokiem jest potwierdzenie, że wiesz o 30-dniowym okresie. Kliknij Usuń konto .

Następnie na ekranie pojawi się powiadomienie z informacją, że zaplanowane jest trwałe usunięcie.

Jak mogę usunąć Facebooka z mojego telefonu za pomocą aplikacji mobilnej?

Facebook, w przeciwieństwie do większości innych sieci społecznościowych, pozostawia użytkownikowi możliwość usunięcia konta za pośrednictwem aplikacji mobilnej. Jak to zrobić?

Krok 1. Przejdź do „ Ustawień ”.

Krok 2 . W ustawieniach otwórz sekcję „ Ustawienia i prywatność ” i wybierz „ Ustawienia ”

Krok 3 . Przewiń następną stronę do bloku „ Twoje informacje na Facebooku ” i kliknij element „ Zarządzanie kontem ” .

Krok 4 . Następnie przejdź do sekcji „ Dezaktywacja i usuwanie ”.

Krok 5 . Wybierz między dezaktywacją lub całkowitym usunięciem konta. Ponieważ w tej sekcji mówimy konkretnie o usuwaniu, pójdziemy tą ścieżką. Po wybraniu kliknij „ Kontynuuj usuwanie konta ”.

Krok 6 . Zanim w końcu pożegnasz się z Facebookiem, zalecamy pobranie kopii zapasowej informacji z Twojego profilu do pamięci telefonu – portal społecznościowy daje taką możliwość (1). Możesz także sprawdzić, w jakich aplikacjach zarejestrowałeś się przy użyciu swojego konta na Facebooku. Dostęp do tych aplikacji zostanie utracony.

Po sprawdzeniu wszystkiego i pobraniu kliknij przycisk „ Usuń konto ” i na zawsze pożegnaj się z pomysłem Marka Zuckerberga.

Jak usunąć stronę firmową?

Strona biznesowa na Facebooku jest niezbędna do promowania produktów i usług, ponieważ oferowanie usług ze strony osobistej jest surowo zabronione. W tym celu administracja Facebooka natychmiast wysyła Cię do zakazu.

Stronę firmową możesz usunąć tylko wtedy, gdy jesteś jej jedynym administratorem. Musisz się tak zachowywać:

Krok 1 . Znajdź blok „ Twoje strony ” po prawej stronie i wybierz stronę, którą chcesz usunąć.

Krok 2 . W menu „ Zarządzanie stronami ” kliknij element „ Ustawienia strony” .

Krok 3 . Przewiń listę ustawień ogólnych w dół . Ostatnią pozycją będzie „ Usuń stronę ”. Kliknij na to.

Krok 4 . Potwierdź, że chcesz trwale usunąć stronę firmową.

Strona zostanie usunięta w ciągu kilku sekund.

Jak cofnąć usunięcie strony?

Aby anulować, musisz zalogować się za pomocą swoich poświadczeń w ciągu 30 dni od zażądania usunięcia konta. Na ekranie pojawi się następujące okno:

Kliknij przycisk „ Anuluj usuwanie ” , a Twój profil zostanie w pełni przywrócony.

Podsumowując

Facebook nie pozwoli użytkownikowi tak łatwo odejść. Nawet jeśli rozpoczniesz procedurę trwałego usuwania konta, możesz ją anulować w ciągu 30 dni. Aby to zrobić, po prostu zaloguj się przy użyciu swoich poświadczeń. Jeśli więc nie jesteś pewien swojej siły woli, będziesz musiał zmienić dane swojego konta, zanim je usuniesz i zapomnisz.

Jako alternatywę dla całkowitego usunięcia konta Facebook oferuje dezaktywację. Jest to dość wygodna opcja, ponieważ użytkownik zachowa dostęp do komunikatora, ale ochroni się przed wszelkiego rodzaju bezużytecznymi powiadomieniami. „Dezaktywowane” konto można przywrócić w dowolnym momencie, dlatego dezaktywacja jest najlepszą opcją dla tych, którzy chcą odpocząć od szumu informacyjnego.

Smartphone Specjalista